فصلنامه شیعهشناسی
سید رضا مودب، سردبیر
در سال 1381، انتشار فصلنامهای تخصصی در عرصه مطالعات شیعهشناختی برای مسئولان مؤسسه شیعهشناسی ضروری به نظر رسید و در بهارسال1382، اولین شماره آن با همت آقایان کریم خانمحمدی و حسین تقیزاده از چاپ خارج و در دسترس علاقمندان قرار گرفت. این فصلنامه در سه عرصه الاهیات، تاریخ و جامعهشناسی شیعیان متمرکز است. در عرصه الاهیات عمدتاً به نوشتههای مستشرقین در زمینه کلام و سایر دانشهای شیعی توجه دارد بدین خاطر که امروزه بیشترین حجم شبهات و ایرادات به آموزهها و عقاید شیعیان عمدتاً از ناحیه اسلامشناسان و شیعهشناسان مغرب زمین مطرح میشود. در عرصه تاریخ، به تاریخ اجتماعی شیعه علاقمند است زیرا پژوهشهای تاریخی موجود عمدتاً در زمینه تاریخ سیاسی شیعه حاکمان شیعی و روابط قدرت شیعیان بوده و سایر عرصههای حیات اجتماعی آنان از قبیل کسب و کار، ازدواج و همسرگزینی، هنر و معماری، اوقات فراغت و سرگرمی، خوراک و پوشاک، اوقاف و نذورات، مراسم شادی و سوگواری، آئینهای دینی و ملی، دارو و درمان، حمل و نقل و مسافرت، اماکن و بقاء مذهبی، آب انبارها و حمامهای عمومی، و دهها امر از این قبیل امور، تقریباً مغفول عنه واقع شده است. در عرصه جامعهشناسی نیز، امروزه همه مطالعات و پژوهشهای انجام شده و در حال ا نجام در زمینه جوامع و جمعیتهای شیعی موجود جهان، تقریباً منحصراً از طریق مراکز پژوهشی اروپایی و امریکایی صورت میپذیرد و شیعیان خود اقبال محسوسی به این قبیل مطالعات علمی نشان نمیدهند. از این رو مؤسسه شیعهشناسی تنها مؤسسه شیعی است که به مطالعه جامعهشناسی و مردمشناسی شیعیان جهان علاقمند بوده و در عرصه جمعیت، نهادهای اجتماعی، فرهنگ و خردهفرهنگهای آنان پژوهش و تحقیق میکند. این پژوهشهای آکادمیک طبعاً از طریق فصلنامه تخصصی این مؤسسه در دسترس علاقمندان به این نوع مطالعات قرار میگیرد.
در صفحه اول این فصلنامه چنین آمده است: «این نشریه فصلنامهای است فرهنگی - پژوهشی که به منظور ارائه متمرکز تحقیقات انجام شده در عرصههای گوناگون شیعهپژوهی (الهیات، تاریخ و جامعهشناسی) و ارتقای آگاهیهای علمی جوامع و گروههای شیعی از خود، توسط مؤسسه شیعهشناسی منتشر میشود. این فصلنامه، نشریهای است علمی که برای همبستگی و یکپارچگی بیشتر امت اسلامی تلاش میکند.»
سردبیر فعلی آن حجهالاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر سید رضا مؤدب، استاد قرآن پژوه دانشگاه قم و مدیر داخلی آن آقای حسین تقیزاده میباشند. اکنون اعضای هیئت تحریریه آن عبارتند از: دکتر صادق آئینه وند استاد دانشگاه تربیت مدرس، دکتر حسام الدین آشنا استادیار دانشگاه امام صادق(ع)، دکتر محسن الویری استادیار دانشگاه امام صادق(ع)، دکتر محمود تقی زاده داوری استادیار دانشگاه قم، دکتر محمد رضا جباری استادیار مؤسسه امام خمینی، دکتر غلامرضا جمشیدیها دانشیار دانشگاه تهران، دکتر سیدمحمد باقر حجتی استاد دانشگاه تهران، دکتر محمد علی شمالی استادیار موسسه امام خمینی، دکتر حسین غفاری استادیار دانشگاه تهران، دکتر داود فیرحی دانشیار دانشگاه تهران، دکتر حسین کچوئیان استادیار دانشگاه تهران، دکتر محمد لگنهاوسن استادیار مؤسسه امام خمینی، دکتر حسین مفتخری دانشیار دانشگاه تربیت معلم، دکتر سیدرضا مودب دانشیار دانشگاه قم، دکتر علی اکبر ولایتی استاد دانشگاه شهید بهشتی.
این نشریه را در تهران میتوان از فروشگاه کتاب مرکز مطالعات خاورمیانه، انتشارات امیری و انتشارات حکمت و در قم از کتابفروشیهای بوستان کتاب و کیهان تهیه نمود.
این نشریه تخصصی از مقالههای علمی همه پژوهشگران ارجمند کشور در موضوعات اختصاصی این فصلنامه، استقبال میکند. علاقهمندان میتوانند مقالات و پیشنهادات و نقطهنظرات خود را به آدرس قم، صندوق پستی: 6139-37155 ارسال دارند.
آدرس پست الکترونی: shiitestudies@shistu.org
فصلنامه شیعه شناسی